Foodblogs Lunch van huis Uncategorized

9 manieren waarop Lunch van Huis circulair en duurzaam onderneemt

Lunch van Huis doet er alles aan om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Daarom werken we op zoveel mogelijk manieren duurzaam en circulair. Graag laten we je zien hoe we dat doen, en hoe we onze milieu-impact in 2020 nóg verder willen verlagen.

De duurzame maatregelen van Lunch van huis tot nu toe

Duurzaam of circulair ondernemen kan op verschrikkelijk veel manieren. Zowel voor als achter de schermen, en zowel qua producten als qua dienstverlening. Deze stappen hebben we tot nu toe al gezet:

1. Zo min mogelijk verspilling

Elke dag werken wij aan een reductie van onze verspilling. We streven ernaar om uiteindelijk helemaal niks meer te hoeven weggooien. Hoe we dat doen? Wij kiezen wij er bewust ervoor om de lunch niet alleen te bezorgen, maar deze daarna ook weer op te halen. Zo zien we precies wat er overblijft na iedere lunch, en kunnen we ons aanbod daar de volgende keer weer beter op afstemmen. Zo krijgt elk bedrijf precies wat het nodig heeft, en hoeft er steeds minder weggegooid te worden.

2. Restverwerking waar mogelijk

Blijft er toch iets over van de lunch? Dan nemen wij het mee terug in onze gekoelde boxen en gebruiken we het waar mogelijk voor restverwerking. Zo maken we heerlijke crackers van een mix van oud brood en speltmeel, tomatensaus van overgebleven tomaten, geraspte kaas van de kaas voor de warme maaltijden en nog veel meer dingen.

3. Kneusjes doen bij ons gewoon mee

Onze groentes zijn altijd van de hoogste kwaliteit. Ze zijn vers en erg lekker! Toch kiezen wij waar mogelijk voor ‘kneusjes’. Dat zijn groentes die misschien wat minder mooi zijn, maar net zo lekker smaken als hun perfecte broertjes en zusjes. Die kneusjes verwerken wij in de salades en in al onze versbereide producten. Zijn er restpartijen van boeren die niks meer met hun ‘lelijke’ producten kunnen? Dan kijken wij of we deze kunnen verwerken in onze soepen en warme maaltijden.

4. Zo min mogelijk plastic

Wij bezorgen de lunch niet in plastic verpakkingen, maar in speciale gekoelde boxen. Daardoor hoeven we geen plastic naar onze locaties te vervoeren. Melk gaat in weckflessen, hagelslag in weckpotten en de deksels van de saladebar zijn van RVS. Alles bij elkaar opgeteld hoeven we vrijwel geen plastic te gebruiken.

5. Boxen van duurzaam en/of gerecycled materiaal

De gekoelde boxen waarin we de lunches vervoeren, worden gemaakt van duurzaam en/of gerecycled materiaal door 50|50 van het Leger des Heils. Ze zien er mooi en representatief uit, maar nog belangrijker: hun impact op het milieu is zo laag mogelijk.

6. Minder energieverbruik door onze productiekeuken te delen

Wij delen onze keuken met andere cateraars en producenten. In de Food Union in Haarlem huren wij onze productieruimte. Doordat meerdere cateraars en producenten van deze ruimte gebruikmaken, verminderen we de algehele energiekosten. Daarnaast werken we onderling samen met reststromen en stimuleren wij elkaar om de waste te verlagen.

Duurzame plannen voor 2020: nóg minder waste

Het nog verder verlagen van onze verspilling is een van onze doelstellingen voor 2020. Zo zijn wij afgelopen week met ons team bezig geweest om nieuwe oplossingen te creëren om verspilling tegen te gaan. Zoals je hierboven hebt gelezen doen we al veel, maar het kan natuurlijk altijd nóg beter.

In 2020 hebben wij de volgende producten toegevoegd aan onze service:

7. Lunchbewaardozen

We voegen lunchbewaardozen aan ons aanbod toe. Dit zijn speciaal gestickerde dozen in het formaat van een kaas- of vleeswarenschaal. Hier kun je makkelijk de kaas en vleeswaren in bewaren die over zijn van de lunch. Op verzoek van de opdrachtgever nemen wij deze bewaardozen op maandag schoon mee. En op vrijdag nemen we ze weer retour om ze te reinigen. Is er nog kaas over? Dan maken we daar geraspte kaas van.

8. Broodzakken

We merken dat er bij veel bedrijven behoefte is aan iets te eten of een afternoonsnack later op de dag. Een tosti of een heerlijk broodje bijvoorbeeld. Al ons brood wordt iedere ochtend vers afgebakken. Maar als het na de lunch open en bloot op tafel blijft liggen, is het aan het einde van de dag toch minder smakelijk. Daarom stellen wij op verzoek broodzakken ter beschikking. Speciaal gemaakt om het brood makkelijk en lang vers in te houden.

9. Doggiebags

In 2020 stellen we doggiebags standaard ter beschikking. Zo kan iemand een warme maaltijd of salade bewaren voor later op de dag, of ’s avonds mee naar huis nemen voor het avondeten. Op de bijgeleverde sticker kun je je naam en de datum schrijven. Een gezonde, makkelijke én duurzame oplossing.

Heb jij nog ideeën hoe we nóg duurzamer kunnen ondernemen?

Laat het ons weten, we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om het milieu zo min mogelijk te belasten.  

Wil jij ook graag duurzaam ondernemen en past Lunch van Huis goed bij jouw visie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related posts