Foodblogs Lunch van huis Uncategorized

Het verhaal van een te zoute soep en waarom we nu zoutarm/zoutloos onze soepen bereiden.

‘De soep was te zout’ zo klonk de feedback van onze gasten. Redelijk verbaasd krabbelde wij ons aan ons hoofd en boden onze excuses aan. De keer daarna met het op smaak brengen van onze verse soep gebruikte wij geen zout meer. Twee weken later klonk het wederom hetzelfde “De soep was zout volgens onze collega’s”. Aangezien bouillon veel zout bevat voegde wij nu minder bouillon toe tot het minimum en extra verse groenten. Toch klonk het even later weer hetzelfde en dat was genoeg reden om te kijken naar een andere soort soep.

 

Gemiddeld krijgen wij vijf keer zoveel zout binnen als wij nodig hebben. Overal zit tegenwoordig zout en suiker in en zonder zout smaakt het al snel flauw. Maar zout op zich zelf is niet verkeerd, het helpt ons namelijk bijvoorbeeld met de vochtbalans van het lichaam. Vanuit de behoefte om minder zout te serveren werkte wij dus aan een nieuwe stijl van onze soep. Naast verse soepen wilde wij dan ook soepen serveren die zoutarm of zelfs zoutloos zijn.

 

Om succesvol deze nieuwe stijl soepen te maken moest er op vier mogelijk manieren van zout toevoegen worden gelet:

  1. Zelf toevoegen van zout of kruiden die veel zout bevatten
  2. Geen of minder bouillon toevoegen. Bouillon bevat vaak veel zout en ook suikers. Op nummer 1 op de ingrediëntenlijst en hiermee bevat een kop soep van 250 ml al 2,2 gram zout
  3. Producten die zout bevatten zoals room, zongedroogde tomaten etc. minder of niet toevoegen
  4. Letten op het zout gehalte van voorgesneden groenten. Zo bevat een prei geen zout, maar voorgesneden prei soms wel.

 

Het meeste zout wordt echter via de bouillon toegevoegd aan de soep. Voor ons de keuze om voortaan bouillon loos te gaan koken en dit te compenseren. Zo maken wij de ene keer zelf een bouillon zonder zout eraan toe te voegen en de andere keer maken we de soep enorm smaakvol om het gebrek aan bouillon te compenseren met extra veel groenten in de soep.

 

Een wereld van verschil al zeggen wij het zelf. Onze soepen zijn voller, rijker gevuld en bevatten per portie meer groenten doen voorheen. Het aandeel zout in de soepen is drastisch gedaald en de smaak is nog lekkerder. Wij, Lunch van huis, zijn continue in beweging en maken ons assortiment nog gezonder, lekkerder en duurzamer.

 

Wil jij meer weten over een gezonde, huisgemaakte en warme soep op kantoor? Kom in contact

Related posts