Kosten van een bedrijfsrestaurant

  • door
Kosten bedrijfsrestaurant Lunch van huis

Een bedrijfsrestaurant is een plek waar de werkgever een ruimte faciliteert waar medewerkers kunnen lunchen. Vaak is dit uitbesteed aan een traditionele bedrijfscateraar die vervolgens het bedrijfsrestaurant runt. Zo’n restaurant kan gerund worden door één of meerdere medewerkers en dat is afhankelijk van de grootte, het aantal lunchgebruikers en de wensen. Een verse lunch kost namelijk meer dan het koken uit pakjes.

 

De ene cateraar koopt wat goedkoper in door bijvoorbeeld schaalvoordeel en de andere cateraar betaald een hogere vergoeding aan zijn medewerkers waardoor de prijs stijgt. Er wordt een deel vanuit de werkgever betaald en een deel vanuit de werknemer. In dit geval is de lunch dus gesubsidieerd, maar er kan ook sprake zijn van een commerciële exploitatie. Bij een commerciële exploitatie moet de cateraar zelf zijn broek ophouden of moet de cateraar zelfs huur betalen om er te mogen staan. In dat geval zal de lunch voor de werknemer veel hoger liggen dan wanneer de werkgever een deel van de rekening betaald.

 

In ieder geval zijn er een aantal vaste kosten die eigenlijk altijd wel terugkomen en vaak hetzelfde zijn. Zo is de grootste kostenpost de inkoop. Logisch aangezien dat is waar je voor betaalt. Een andere kostenpost is personeel. Je staat er niet altijd bij stil maar om een volledige bezetting te hebben zijn de kosten daarvoor al snel rond de 22 á 28 euro voor een FTE per uur.

 

Voorbeeld:

Een cateraar zet een medewerker vijf uur per dag in om zo’n 50 lunchgasten van een lunch te voorzien. De kosten om daar elke dag iemand te hebben staan zijn dus ongeveer zo’n 25 euro per uur en dus 125 euro per dag. Omgerekend is dat dus zo’n € 2,50 per lunch!

 

Daarnaast zijn er ook nog andere kosten zoals het gebruik van energie, apparatuur, huisvesting, inventaris en afschrijvingen. Bij elkaar zo’n 7,7 %. Voor overige diensten, verkoop en communicatie is dat zo’n 4,9 %. Deze kosten zijn of voor de cateraar of worden door de werkgever betaald. Uiteindelijk worden deze verrekkend in de kosten voor het bedrijfsrestaurant.

 

Onderstaande tabel is afkomstig van het CBS. De cijfers komen uit 2015 en zijn de laatste beschikbare cijfers.

[table id=2 /]

 

De kosten van het bedrijfsrestaurant zijn dus veel meer dan alleen de inkoop voor de lunch. Goed personeel kost geld en aangezien ze maar op één locatie tegelijk kunnen staan zijn de kosten bij kleinere locaties over het algemeen hoger. Het blijft enorm afhankelijk voor de kwaliteit die een bedrijf wenst. Een soep zelf maken is namelijk vaak goedkoper of niet duurder dan een kant en klare soep, maar reken je de uren mee dan kan het een dure soep worden.

 

Lunch van huis werkt op een andere manier dan het traditionele bedrijfsrestaurant. Wij produceren centraal, onze bezorgers leveren het af en vervolgens staat alles klaar. Doordat we op één plek produceren kunnen we hierdoor efficiënt werken en meer in onze inkoop steken wat de prijs en kwaliteit verhouding ten goede komt.

 

Meer weten over de mogelijkheden? Kom in contact