Bij Lunch van Huis is ons belangrijkste doel dat je zonder zorgen kunt genieten van een
lekker gezonde, eenvoudige en betaalbare lunch. Maar we gaan ook verder. We willen slim
werken en bijdragen aan een betere wereld. Hiervoor bundelen we de krachten met onze
samenwerkingspartners, zoals boeren, andere voedselleveranciers en leveranciers van
verpakkingsproducten.

Tenminste 50% van ons standaard assortiment is ofwel lokaal ingekocht, ofwel biologisch,
ofwel ingekocht via fair trade. Als je wilt kunnen we dit zelfs verhogen naar 75% of 100%.
Wist je overigens dat het altijd een persoonlijke keuze is of je kiest voor een van deze drie
principes? Ze zijn nogal eens in strijd met elkaar, waardoor ook boodschappen doen in de
supermarkt voor velen soms een daily struggle is. Je wilt gezond eten, en duurzaam tegelijk.
Eigenlijk weet je nooit of je helemaal goed bezig bent. Het helpt dan als je wel een beetje
weet wat je belangrijk vindt. Hecht je veel waarde aan dierenwelzijn, aan klimaat, aan
gezondheid of aan eerlijke handel? Hieronder de verschillen voor je op een rij.

Lokaal
Wist je dat een Granny Smith-appel vaak uit Australië komt? Die legt zo’n 20.000 kilometer
af voordat hij op je bord ligt. Ter vergelijking: bij een Elstar-appel is dat slechts 100
kilometer. Best een verschil toch? Steeds meer mensen hebben aandacht voor waar hun
eten vandaan komt, willen de lokale economie steunen of bijdragen aan een beter milieu.

Biologisch
Lokaal en biologisch gaan niet altijd samen. Een lokale boer kan ervoor kiezen om niet
biologisch te werken. Dat kan verschillende redenen hebben. Een koeienstal die aan
biologische eisen voldoet is bijvoorbeeld een hoge investering die niet elke boer kan betalen.
Bovendien: hoe duurzaam is het om een goed functionerende stal vroegtijdig te vervangen
voor een nieuwe? Maar biologische boeren gebruiken geen kunstmest en synthetische
bestrijdingsmiddelen voor hun gewassen. Dit is over het algemeen beter voor het milieu.

Fair trade
De term fair trade bestaat al sinds de jaren ‘40, toen er producten via kerken in de westerse
wereld werden verkocht met het doel om geld in te zamelen voor mensen in arme landen. In
1988 ontstond het eerste keurmerk voor fairtrade-producten: Max Havelaar. Dit keurmerk
helpt boeren om een fatsoenlijke prijs te ontvangen voor hun producten. Inmiddels zijn er
vele fair trade-organisaties. Via hun keurmerk willen ze laten zien dat hun producten
geloofwaardig zijn, door het bepalen van strikte criteria en grondige controle op de naleving
ervan. Mocht je als klant kiezen voor fair trade, realiseer je dan dat deze producten nooit
lokaal zijn. Want fair trade richt zich juist op ontwikkelingslanden.

 

Mocht je door de verschillen van bovenstaande principes toch wat richting willen, de
bekende voedseljournalist en -activist Michael Pollan adviseert: ‘Eat food, not too much,
mostly plants.’ Dan eet je zo duurzaam mogelijk. Bij Lunch van Huis zetten we bovendien nog
een tandje bij voor je, door vrijwel zonder plastic te werken. Ook maken we onze producten
veelal zelf, zodat ze geen onnodige toevoegingen bevatten. En tot slot kopen we kneusjes;
groenten van hoge kwaliteit die wat minder mooi zijn. Maar wel net zo lekker.

Je kunt overigens vrijblijvend een proefweek aanvragen van onze buffetboxen. Dit kan al
vanaf twintig personen.