Verpakkingen – Voedselverspilling

  • door
Minder verpakkingen Lunch van huis

Mono-verpakkingen lijken tekenend voor de catering en dan vooral voor de contractcatering. Zo’n plakje kaas wat soms al smaakt als plastic zit dan ook nog eens in plastic verpakt. Voor elk beetje boter op je brood heb je een cupje nodig. Zo was er laatst bedacht dat een gepelde sinaasappel plastic nodig had om deze te verkopen. Ach had zo’n sinaasappel maar een natuurlijke manier om zichzelf te beschermen? Het is dus vooral handig, gemak en één van de redenen waarom we nu opgeschept zitten met een plastic soep. Geen heerlijke verse en ambachtelijke tomatensoep, maar bijna 80.000 ton plastic in de Stille Oceaan.

 

Zo is er niet alleen de plastic die aan de lunchgast wordt verkocht, maar ook het eindeloze plastic, glas en andere verpakkingsmaterialen waarin de cateraar alles krijgt aangedragen. Inmiddels recyclen wij veel meer, maar is dat genoeg om een positieve bijdrage te leveren? Toegevend wat zouden we zijn zonder plastic?

 

Nu zijn er ook voordelen te noemen voor het milieu. Zo verlengt het plastic om de komkommer de houdbaarheid en is er zo minder verspilling. Een goede zaak als we weten hoeveel voedsel er dagelijks in de prullenbak beland. Daarnaast worden verpakkingen de laatste tijd lichter. Zo is een conservenblik tot wel 30 procent lichter geworden in 30 jaar en zijn we beter gaan recyclen.

 

Nu zijn er ook prachtige initiatieven zoals verpakkingsvrije winkels en supermarkten waar je zelf met je bakje heen kan gaan om deze met rijst te vullen. Daarnaast zijn er bedrijven die nieuwe producten maken van onze reststromen. Dat noemen ze een circulaire economie. Mooi voorbeeld is Gro die oesterzwammen kweken op koffiedik van horeca en catering bedrijven. En hier vervolgens weer producten van maakt die zij aan de horeca en catering verkopen. Of Brouwbrood die van het borstel van bier (een restproduct bij het bier brouwen) brood bakt.

 

Voor Lunch van huis is het terugbrengen van verspilling van verpakkingen een belangrijk onderdeel van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid. Daarom maken we zoveel mogelijk gebruik van grootverpakkingen om afval te voorkomen en terug te dringen en gaan we heel bewust om met onze afvalstromen. We kiezen dan ook bewust voor een assortiment dat beperkt is maar van een hele goede kwaliteit. Zo hebben we niet onnodig veel verschillende producten en verpakkingen. Daarnaast serveren we niks in mono-verpakkingen. Onze huisgemaakte jam zit dan ook in een weckpot en ook onze boter zit in een porseleinen kuip. Lunch van huis is dan ook trots op het feit dat we bijna geheel plastic vrij dagelijks de lunch naar locaties brengen en dat we continue bezig zijn met het reduceren van plastic bij onze inkoop.

 

Onze lunchboxen zijn gemaakt van duurzame materialen die lang meegaan. Daarnaast gaan we heel bewust om met onze afvalstromen. Zo laten wij ons vet en organisch afval ophalen waar vervolgens weer energie van gemaakt wordt en maken we van oud brood heerlijke kruiden toast.

 

Meer weten over de mogelijkheden? Kom in contact